Kádár (Klein) Béla
A ház igazi nevezetessége a földszinten, a kaputól jobbra működő, alig-alig észrevehető, de minden zsidó negyedről szóló kiadványban szereplő Kádár étkezde. A csupán 35 férőhelyes kis vendéglő kockás abroszos asztalnál háziasan elkészített tradicionális zsidó és magyar ételeket kínál a déli órákban, szódavízzel vagy málnaszörppel, baráti árakon. A tulajdonos maga főz, és a kijáratnál nála fizethetünk. A falakat az itt megforduló hírességek fotói, levelei borítják. A törzsközönség – kispénzű nyugdíjasok és környékbeli zsidó családok – jól megférnek a jó konyhája és hangulata miatt a helyet gyakran felkereső művészekkel, híres emberekkel, külföldiekkel.
A Kádár alapítója és névadója, Kádár (Klein) Béla (1901–80) az ötvenes években az államosítás miatt kényszerült a tulajdonában lévő nagyhírű Akácfa utcai Kispipa vendéglő elhagyására. Bár a családtagokkal és kevés alkalmazottal működő vendéglő megúszta a vendéglátóhelyek 1952-ben levezényelt általános államosítását, később mégis rákerült a sor. Kádár Béla „kárpótlásként” kapta bérletbe a Klauzál téri kisméretű helyiséget, étkezde nyitására. A Kádár konyhája, ugyanúgy, mint a Kispipáé rövidesen fogalom lett, hiszen a szakácsnő ugyanaz maradt, a feleség, Erzsike. Az étkezde vezetését a 72 éves Kádár Bélától először Garami Tibor vette át, a konyhát Erzsikétől a tekintélyes vendéglős múlttal rendelkező Orbán Sándor, aki sok éve már az étkezde tulajdonosa is – és a hagyományok őrzője.
A Kádár alapítója és névadója, Kádár (Klein) Béla (1901–80) az ötvenes években az államosítás miatt kényszerült a tulajdonában lévő nagyhírű Akácfa utcai Kispipa vendéglő elhagyására. Bár a családtagokkal és kevés alkalmazottal működő vendéglő megúszta a vendéglátóhelyek 1952-ben levezényelt általános államosítását, később mégis rákerült a sor. Kádár Béla „kárpótlásként” kapta bérletbe a Klauzál téri kisméretű helyiséget, étkezde nyitására. A Kádár konyhája, ugyanúgy, mint a Kispipáé rövidesen fogalom lett, hiszen a szakácsnő ugyanaz maradt, a feleség, Erzsike. Az étkezde vezetését a 72 éves Kádár Bélától először Garami Tibor vette át, a konyhát Erzsikétől a tekintélyes vendéglős múlttal rendelkező Orbán Sándor, aki sok éve már az étkezde tulajdonosa is – és a hagyományok őrzője.