Freund Dezső (1884–1960) építész apja, Freund Jónás az első budapesti cinkográfiai műhely alapítója volt. Kilenc gyereket nevelt fel. Közülük később néhányan felvették a Zátony nevet. Freund Dezső nem változtatta meg a nevét. Építészként a Komor–Jakab építészpáros irodájában kezdte pályáját, részt vett a szabadkai városháza tervezésében. Önálló munkaként elsősorban budapesti lakóházai ismertek, bár gyárépületeket is tervezett. A Belső-Terézvárosban három jelentős bérháza áll (Lázár utca 7. és 9., Ó utca 46. és Hajós utca 16–18.), a Belső-Erzsébetvárosban is több általa tervezett szecessziós épület található (Akácfa utca 6., Kazinczy utca 10., Nagydiófa utca 5., Nyár utca 10.). Közülük a Nyár utcai bekerült az Iparművészeti Múzeum (IMM) által kiválasztott 60 legfontosabb szecessziós épület közé. 1922-ben az ő tervei alapján alakították ki a műemlékként védett VIII. Nagyfuvaros utcai zsinagógát egy bérház udvarának beépítésével. Az üvegtetővel fedett gyönyörű zsinagógai tér minden berendezését, részletét, rituális tárgyait ő tervezte egységes art deco stílusban. 

Az I. világháború után már városatyaként elsősorban a budapesti lakáskérdés megoldásával foglalkozott. A XIII. kerületi Gyöngyösi úti szociális bérlakásépítés négy tömbjéből az egyik az ő tervezése, amit az art deco jegyében meglepő módon Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna Hiszekegy című versével díszített. N. Kósa Judit a Népszabadságban így ír erről: "A Gyöngyösi utcai házak kevesebb, mint egy év alatt készültek el, a program befejezésekor, 1928-ban pedig már 887 új kislakás állt, 1335 szobával és 63 üzlethelyiséggel. Freund Dezső épülete ezektől csak egyvalamiben különbözött: szembeszökően modern art deco díszítésében, amelynek szerves része volt a Magyar Hiszekegy a két bejárat fölötti homlokzaton." (Forrás: Népszabadság Online)

Vajon a háború alatt és utána mi történt Freund Dezsővel? Erről nem sok tudható. Ami biztos, hogy mindvégig hívő zsidó maradt. Szabadkőművesként még 1949-ben is írt a Kelet-be, a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy lapjábaFia Tibor (Budapest,1910 – Queens, 2007) is építész lett, pár évig Perzsiában élt, azután kiment Amerikába, ahol képzőművészként vált ismertté (családtagok: Hanák Endréné és Hanák Péter közlése).

Freund Dezső sírja a Farkasréti zsidó temetőben található, ahol több más jelentős építészé is: Vágó Lászlóé, Jakab Dezsőé és Pollák Manóé.