Az Akácfa utca – Dohány utca sarkán magasodó ötemeletes késő szecessziós bérháznak Porgesz József nemcsak tervezője, de építője (kivitelezője) is volt. Ez nem volt szokatlan az építészek között, itt azért volt mégis különös, mert megbízói, Pollacsek Oszkár (Nagykároly, 1876 – Budapest, ?) mérnök és építőmester, valamint Epstein Rezső (1875–1937) mérnök a legnagyobb építési cégek egyikének tulajdonosai voltak.

Porgesz József (Öcsöd, 1880 – Németország, koncentrációs tábor, 1944) azon jelentős építészek közé tartozott, akik a szecesszión belül nem a lechneri utat követték. Ismert korábbi bérházain a jugendstil és ezen belül Franz Metzner német szobrász hatása érzékelhető, a későbbiek már mind az art deco jegyében születtek (Forrás: Szecessziós Magazin)

Porgesz Ipariskolát végzett. 1918-tól nemcsak tervezett, de vállalkozó is lett, 1929-ben pedig alapítója és tervezője is egyben a Stylus Építő Rt.-nek. Emellett bútortervezőként is ismert volt. Nagyon sok bérházáról tudni, középületről viszont nem. Ami mégis érdekes, hogy részt vett a Kazinczy utcai zsinagóga tervpályázatán Skuteczky Sándorral, ahol ők nyerték meg az első díjat, a megbízást mégsem kapták meg. A Hitközség úgy döntött, hogy a második díjazottnak, a Löffler fivéreknek adja a megvalósítás lehetőségét. A szerző halála miatt már megszűnt Budapest Architect blog 17 épületét sorolta fel Budapesten. Elsősorban a XIII. és a VIII. kerület zsidó közép- és felső osztályának dolgozott, de a Belső-Erzsébetvárosban, innen nem messze is áll egy ugyanebben az évben épült bérháza, a Klauzál utca 23.

Porgesz Józsefnek nem sikerült túlélnie a Holokausztot. 1944-ben koncentrációs táborban halt meg, ahogy annyi más, ezt a várost felépítő zsidó építésztársa.